Bastly z 3D tiskárny: DC napájecí lišta

Bastlení (nejenom) elektroniky s 3D tiskárnou dostává docela nový rozměr. Výsledný produkt pak totiž není potřeba schovávat do kartonové krabice, cpát do universálních plastových boxů a podobně, ale dá se mu vyrobit něco na míru, co ve výsledku pak i dobře vypadá.

Nicméně, řešil jsem nějaký rozvod na DC napájení po pracovním stole. Hromada věcí, co se mi tam válí, funguje na 12V (případně 5V), na každou blbost trafíčko do zásuvky, zásuvek je málo, ... když si pak člověk s něčím hraje, tak stejně potřebuje vzít to napájení a připojit ho někam. Míval jsem přidělaný kus DIN lišty a na něm svorkovnici, do které byl vyvedený výstup DC zdroje. Jenže připojit tam něco znamenalo šroubovat s tou svorkovnicí, pokud už z toho bylo něco zapnutého, tak se to dělalo pod proudem, když jsem se tím kabelem netrefil, tak jsem prakticky testoval proudovou ochranu zdroje. No, nebylo to úplně user friendly :-) Takže vzniklo tohle:

Tedy panel v plastové krabici, která se dá přidělat na perfopanel, který mám na stole. DC napájení se zapojí do vstupní svorkovnice, kde je vzápětí pojistka. Odtud je rozvedena na 5 výstupů. Každý výstup má + větev vyvedenou přes spínač a má svojí další pojistku. Výstupy jsou pak vyvedeny na konektory (zde banánky). Dále ještě signalizační LED pro každý výstup + jedna centrální. Takže napájení od zdroje se přivede do přimontovaného panelu, zde si pak zapojím co chci, vypínačem zapnu/vypnu a žádné svařování se nekoná :-)

Model krabice se zdrojovým kódem a výkres DPS dostupný zde: https://github.com/spamik/power_distribution_panel